Информация

Пампорово (Pamporovo) е планински курорт в България.

Разположен е в Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка.

Курортът разполага с добре поддържани ски-съоръжения и ски-писти, туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април.

През лятото Пампорово е привлекателно място за отдих и почивка, предлага различни възможности за спортуване - стрелба с лък, високопланинско колоездене.

В близост до Пампорово се намират курортните селища Чепеларе, Момчиловци, етнографския комплекс Широка лъка.

Разстояния в километри

София - Пампорово - 222 км.

Пловдив - Пампорово - 74 км.

Варна - Пампорово - 430 км.

ТРАНСПОРТ

Междуградски транспорт

Редовни автобусни линии се движат от Централна Автогара- София за Автогара Пампорово, както и обратно.

Също така може да се стигне до ски-курорта с автобуси от Пловдив (Автогара "Родопи"), от гр.Чепеларе и гр.Девин.

Всички автобуси се движат по точно разписание.

Пловдив- Автогара "Родо
пи": 032 / 657 828
Автогара Девин: 03041-2077
Автогара Пампорово: 03021/ 82-44
Централна Автогара- София: Бул. “Кн. Мария Луиза” №100;  Национален телефон: 0900 21000

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Връх Снежанка

Планинският курорт Пампорово е разположен в подножието на връх Снежанка, във вътрешността на Родопите. Връх Снежанка е висок 1926м. и е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. На него е направена тлеелвизонна кула, в която има кафе-панорама, намираща се на 2019м надморска височина.

Село Стойките

Село Стойките (Stoykite) се намира в община Смолян, Област Смолян, разположено е на 7 км. от Пампорово и на 15 км. от Смолян. Средната надморска височина е 1400 метра. Селото е споменато за първи път в писмен документ през 1706 година от французина Пол Лукас.

Село Широка Лъка

Село Широка Лъка (Shiroka Laka) се намира ма 24 км. от Смолян, 22 км. от Девин и 11 км. от Пампорово. Разположеное на двата бряга на река Широколъшка в подножието на североизточните склонове на Западните Родопи и югозападните склонове на Чернатица на 1060 м надморска височина.

Село Гела

Село Гела (Gela) се намира в Южна България, община Смолян. Разположено е в сърцето на Родопите, само на 6 км. от Широка Лъка. Легенда разказва, че това е родното място на Орфей, счита се, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволско гърло. Всяко лято в село Гела се провежда Националното надсвирване с гайди.

СКИ ПИСТИ

Ски пистите в Пампорово са с различна степен на трудност: от зелени - подходящи за начинаещи скиори до черни - истинско предизвикателство за професионалистите. Общата им дължина е 37 км. Пампорово е особено подходящ за ски бягане. Маршрутът е с обща дължина от 25 км. и преминава през живописни местности от Пампорово до с. Мугла и обратно.
Най-многобройни са пистите за начинаещи скиори - зелени и сини. Около 90% от пистите са оборудвани със система за изкуствено заснежаване, което осигурява постоянна снежна покривка през зимния сезон, въпреки сравнително малката надморска височина. Ски зоната на Пампорово е съоръжена с 145 броя хидрантни шахти , върху които могат да се монтират оръдия за изкуствен сняг , а броят на функциониращите снежни оръдия е 80 , като предстои техният брой да се увеличава постоянно всяка година.
От началото на сезон 2009/2010 комлекс Пампорово предлага - нощното ски каране на писта Стената - 2 от 17:30 до 22:00 часа.

ЛИФТОВЕ И ВЛЕКОВЕ

Съоръженията, обслужващи мрежата от писти в к.к. Пампорово са с капацитет от 11 600 човека на час. Влековете - девет на брой, както и лифтовете- шест на брой (седалкови), осигуряват на скиорите бързо и комфортно придвижване. Достъпът до съоръженията се контролира от карта с чип на австрийската фирма “Access”.

Работно време зимен сезон от 8:45 до 16:30.
ПВЛ 4 Смолянски езера - петък, събота и неделя от 8:45 до 16:30.

Работно време летен сезон от 9:15 до 16:30.
Лифтове №2 и №4; Лифт №1 петък, събота и неделя от 9:15 до 16:45

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ...